Leestips

Hoe regel je e-consult?

Digitale mogelijkheden, zoals het e-consult, worden in de huisartsenpraktijk nog maar mondjesmaat benut. Om huisartsen een steuntje in de rug te geven hebben LHV, NHG en Nictiz een interactief handboek voor huisartsenpraktijken ontwikkeld: ‘E-consult, hoe regelen we dat?!

Het handboek bevat onder andere:

  • antwoorden op vragen over de meerwaarde voor de huisartsenpraktijk en patiënten;
  • Informatie over declaratiemogelijkheden;
  • argumentenwijzers die helpen bij het maken van inrichtingskeuzes;
  • tips en tricks voor de toepassing en opschaling van het e-consult;
  • een communicatietoolkit waarmee huisartsen het e-consult onder de aandacht van patiënten kunnen brengen.

De les die de samenstellers huisartsen voorhouden is dat het initiatief bij hen moet liggen. Zij moeten het e-consult starten, opschalen en onder de aandacht van hun patiënten brengen. Daarom wordt het handboek breed verspreid onder huisartsen in Nederland.

 

Ouderenzorg uitgelegd

Binnen de zorg neemt de ouderenzorg in termen van kosten en werkgelegenheid een steeds belangrijker plek in. Maar weinigen weten hoe die zorg precies is georganiseerd. Een fraai verzorgd boek, Zó werkt de ouderenzorg, geeft daar inzicht in. Nauwelijks een vraag over organisatie, wetgeving en financiering of je vindt het antwoord in dit boek.

Zó werkt de ouderenzorg is een uitgave van Platform Zó werkt de zorg, waarin Verenso, SOON en SBOH samenwerkten met AAG, ActiZ, ANBO, Prismant, Vilans en VWS.

Zó werkt de ouderenzorg is verkrijgbaar in de boekhandel en online te bestellen: https://www.argumentenfabriek.nl/nl/producten-kopen-of-gratis-downloaden/. Het boek kost €20,00, het e-book (geschikt voor laptops en tablet) kost €10,00.

 

Wachten tot het minder wordt

Het eerste wat bij Henk Blanken, gelauwerd journalist, opkwam toen hij te horen kreeg dat hij Parkinson had, was: het is wél een goed verhaal. Over zijn ervaringen schreef hij het algemeen bewonderde ‘Pistoolvinger. Parkinson en de schoonheid van het verval’ (2015). Deels verslag over de eerste jaren van zijn aandoening, deels egodocument met door zijn ziekte herleefde herinneringen aan zijn jeugd. Zijn geheugen laat hem nog meer in de steek dan altijd al het geval was, hij struikelt, beeft of verkrampt. Maar, bedenkt hij, zolang hij kan schrijven is het te doen. Dus verscheen nu een herziene en uitgebreide versie: ‘Je gaat er niet dood aan’, met de veelzeggende ondertitel: ‘Zoektocht naar de grenzen van mijn aftakeling’. Wat wil hij daarvan nog meemaken? Eén van de pakkende zinnen van deze rasschrijver: ‘Het went, maar wennen is wachten tot het minder wordt.’

Henk Blanken, Je gaat er niet aan dood. Zoektocht naar de grenzen van mijn aftakeling. Uitg. Atlas Contact, 2018. Prijs: € 19,99.

B.U.