KNMG lanceert toolkit ethiek

Wat is medisch zinloos handelen en hoe bepaal je dat? Wanneer mag je je beroepsgeheim doorbreken?

Artsenfederatie KNMG heeft een ethische toolkit gelanceerd om zorgprofessionals bij dit soort vragen de weg te wijzen.

De toolkit is een online naslagwerk op het gebied van medische ethiek voor geneeskundestudenten en artsen. Je vindt onder andere een praktisch stappenplan, podcasts en een scala aan toegankelijke informatie, zoals een inleiding in de ethiek en relevante ethische theorieën.

De ethische toolkit is ontstaan uit een samenwerking tussen de KNMG en De Geneeskundestudent.

Naast de informatie die nu al online staat, worden er maandelijks aansprekende columns, artikelen en interessante podcasts gepubliceerd waarin bijvoorbeeld een ethisch dilemma wordt belicht.

Zie voor meer informatie de website van de KNMG.

Commentaar
Deze nieuwe toolkit van de KNMG is een schot in de roos! Ik beschouw het als een stevig skelet van een oerdier binnen de geneeskunde, dat verder vleesopbouw en een bloedsomloop behoeft. Als skelet mis ik bijvoorbeeld nog de betekenis van moreel beraad. Waar vind je ondersteuning? Een zorgkaart met daarop te consulteren ethici zou ook zeer welkom zijn. Nu bieden de drie columnisten actueel nieuwe zuurstof, maar aanvullend valt te denken aan meer mogelijkheden tot interactie. Is het inbrengen van casuïstiek in de toekomst misschien ook mogelijk via een ‘forum’?

Jaap Schuurmans
redacteur Holos