Gezondheidswinst door meer bewegen

Ouderen kunnen door meer te bewegen gezondheidswinst boeken. Er is bewijs dat er een verband  is tussen bewegen en het risico op fracturen, lichamelijke beperkingen en cognitieve achteruitgang en dementie.

De Gezondheidsraad heeft recente inzichten over de relatie tussen bewegen en gezondheid verwerkt in nieuwe richtlijnen. Die zouden in de plaats moeten komen van de oude Nederlandse Norm Gezond Bewegen, de Fitnorm en de Combinorm.

In de nieuwe richtlijnen beveelt de raad nu ook aan om spier- en botversterkende oefeningen te doen en niet te veel te zitten.

De bewegingsrichtlijn voor volwassenen en ouderen luidt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.

Meer informatie en documenten over de bewegingsrichtlijnen op de website van de Gezondheidsraad.