De ene kwetsbare oudere is de andere niet

Het concept kwetsbaarheid (frailty) heeft zich een plaats verworven in het medische vocabulaire, maar waar staat het precies voor? Daar bestaat geen consensus over. Ouderen met het label ‘kwetsbaar’ kunnen erg van elkaar verschillen. Dé kwetsbare oudere bestaat niet.

Onderzoekster Willemijn Looman van de Erasmus Universiteit Rotterdam wilde kwetsbaarheid beter specificeren, zodat interventies voor ‘kwetsbare ouderen’ gerichter kunnen worden ingezet.

Willemijn Looman

Doel van haar onderzoek was op grond van fysieke, emotionele, sociale en cognitieve dimensies van kwetsbaarheid profielen van kwetsbare ouderen te ontwikkelen. Daarvoor gebruikte ze de TOPICS-MDS database. Uit haar onderzoek komen zes profielen van kwetsbare ouderen naar voren. Ouderen met een gelijk profiel hebben meer met elkaar gemeen dan ouderen met andere profielen. Tussen de zes profielen bestaan grote verschillen. Zo hebben ouderen met het ene profiel hulp nodig bij gemiddeld één activiteit, terwijl ouderen met een ander profiel hulp nodig hebben bij wel twaalf activiteiten.

Ook de aard van de problematiek verschilt per profiel. Zo is er een profiel van ouderen die zich wel gezond voelen maar last hebben van fysieke ongemakken. Bij een ander profiel gaat het om een omgekeerd beeld: ouderen die zich ondanks betrekkelijk weinig aandoeningen en functionele beperkingen toch niet gezond voelen.

Er zijn ook profielen met meer hybride vormen van kwetsbaarheid. De problematiek stapelt zich hier op en breidt zich uit naar het sociale en cognitieve domein.

 

Stuur voor meer informatie over dit onderzoek een e-mail naar Willemijn Looman:.