Beeld van verpleeghuis behoeft bijstelling

LEESTIP

Op het voorjaarscongres van Verenso, beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde, werd het boek al aangekondigd. Dezer dagen verschijnt het: Daarin zestig portretten en verhalen van verpleeghuisbewoners en hun artsen.

De auteurs, Freya Angenent en Lauke Bisschops, allebei specialisten ouderengeneeskunde i.o., willen het negatieve beeld van het verpleeghuis corrigeren of minstens nuanceren. Organisatie en uitvoering van de verpleeghuiszorg kunnen ongetwijfeld beter, maar intussen scoort deze zorg onder de rond 50.000 verpleeghuisbewoners in ons land voor tevredenheid een 7 tot 8. Door bewoners van verpleeghuizen een stem en een gezicht te geven hopen Angenent en Bisschops de negatieve beeldvorming bij te stellen.

De geïnterviewden krijgen onder andere deze vragen voorgelegd: ‘Hoe lukt het u om, binnen de omstandigheden, het beste uit uw leven te halen?’ En: ‘Welke tips heeft u voor anderen die op de drempel van het verpleeghuis staan?’ De auteurs vertellen bovendien wat er in hun visie aan de langdurige verpleeghuiszorg verbeterd zou kunnen worden.

Het verpleeghuis is het einde! wordt 9 oktober gepresenteerd tijdens het Landelijk Congres Cliëntenraden. Ook is voor verpleeghuizen een reizende tentoonstelling beschikbaar.

Meer informatie op de website Het verpleeghuis is het einde.