Ouderen vaak duurder uit met aanvullende verzekering

NIEUWSFLITS

Icone attentionVerschillende zorgverzekeraars hanteren een leeftijdsafhankelijke premie bij één of meer van hun aanvullende verzekeringen. Vaak geldt dat hoe ouder de verzekerde is, hoe duurder de polis. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Van de 35 onderzochte zorgverzekeraars hanteren twaalf een leeftijdsafhankelijke premie.

Van de grote vier zorgverzekeraars doet alleen Menzis niet aan premiedifferentiatie. CZ, VGZ en Zilveren Kruis doen dat wel. CZ past enkel premiedifferentiatie toe op het aanvullende pakket ‘Jongeren’. VGZ hanteert voor drie aanvullende verzekeringen en drie tandartsverzekeringen hogere maandpremies voor ouderen. Ook Zilveren Kruis past zowel op aanvullende als tandartsverzekeringen leeftijdsafhankelijke premie toe.

Het grootste prijsverschil is te vinden bij de Amersfoortse. Verzekerden vanaf 55 jaar betalen bij de meest uitgebreide verzekering ‘Optimaal’ €27,40 per maand (€328,80 per jaar) meer dan jongeren van 18 tot 25 jaar. De prijsverschillen bij de overige verzekeraars variëren van €0,70 tot €20 per maand.

In de basisverzekering is een leeftijdsafhankelijke premie verboden, in de aanvullende verzekering geldt dat verbod niet. (Bron: Consumentenbond.)