Duizelig? Draai er niet omheen

Eén op de tien ouderen bezoekt jaarlijks de huisarts met duizeligheidsklachten. Als patiënten er in de spreekkamer over beginnen is dat vaak een beetje schouderophalend, zo blijkt uit een kwalitatief onderzoek onder oudere patiënten met duizeligheidsklachten. Ze zien het niet als zo’n groot probleem; de ouderdom brengt immers wel erger kwalen met zich mee.

Omdat ze er niet zo zwaar aan tillen denkt de huisarts dat de klachten niet zo ernstig zijn. Ook kan tijdens het consult door zijn hoofd spelen dat er vaak weinig aan te doen is.

Aan de RODEO-studie (Reduction Of Dizziness in older pEOple) namen dertien 65-plussers deel die in de voorbije drie maanden hun huisarts hadden bezocht in verband met duizeligheid. Allemaal voelden ze zich beperkt in beweging en bij het bezig zijn met huishoudelijke taken of hobby. Vrees om te vallen maakte hen onzeker.

Dat zijn ernstige klachten en duizeligheid verdient daarom serieuze aandacht, zeggen de onderzoekers. Gelet op de frequentie waarin functionele beperkingen worden gemeld en het bijbehorende valrisico, bevelen ze aan om behandeling vooral op het verbeteren hiervan te concentreren.

H. Stam et al, Dizziness in older people: at risk of shared therapeutic nihilism between patient and physician. A qualitative study. BMC Family

1 reactie op “Duizelig? Draai er niet omheen

Reacties zijn gesloten.