Vrijwilligers maken maaltijdzorg ouderen
in ziekenhuis beter

Multinationale studies wijzen uit dat van oudere ziekenhuispatiënten 39% ondervoed is. En niet zelden neemt het risico van ondervoeding gedurende de opname toe. Eén van de oorzaken is dat tijddruk ziekenhuispersoneel ervan weerhoudt te assisteren bij de maaltijden. Een Britse studie laat zien dat getrainde vrijwilligers de maaltijdzorg op een veilige manier kunnen verbeteren.

Gerekruteerd en getraind werden 65 vrijwilligers (van wie 52 vrouw). Zij hielpen op verschillende afdelingen van een Brits ziekenhuis patiënten van 70 jaar en ouder bij 846 maaltijden. De mix van leeftijden (tussen 17 en 77 jaar) en economische positie maakte het mogelijk zowel lunch als avondmaal te coveren. Patiënten en verplegenden hadden veel waardering voor de vrijwilligers, die getraind waren om slechte eters aan te moedigen te eten. Training werd door zowel vrijwilligers, patiënten als staf essentieel gevonden.

De onderzoekers berekenden dat met de inzet van de vrijwilligers een belangrijke kostenbesparing wordt bereikt.

F.F.A. Howson et al, Can trained volunteers improve the mealtime care of older hospital patients? An implementation study in one English hospital. BMJ Open. 2018 Aug 5;8(8):e022285. doi: 10.1136/bmjopen-2018-022285.