Vrijwilliger kan eenzame oudere bijstaan, maar binnen grenzen

Anja Machielse

Vrijwilligers kunnen mensen die zich eenzaam voelen iets bieden waar professionals te weinig tijd voor hebben. We moeten waken dat zij dat kunnen blijven doen, waarschuwde Anja Machielse, bijzonder hoogleraar Empowerment van kwetsbare ouderen aan de Universiteit voor Humanistiek en redactieraadslid van Holos bulletin, in haar Nationale Eenzaamheidslezing.

Die lezing maakte deel uit van Week van de Eenzaamheid (27 september t/m 6 oktober), georganiseerd door Coalitie Erbij en Vereniging Humanitas, in samenwerking met het Oranje Fonds. Mensen die zich eenzaam voelen, missen verbondenheid met anderen. Dat kan grote gevolgen hebben voor hun gezondheid, welbevinden en het meedoen in de samenleving. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid wordt aandacht gevraagd voor dit probleem en de aanpak ervan.

In haar lezing vertelde Anja Machielse over haar onderzoek onder vrijwilligers voor mensen die eenzaam zijn. Ze ontdekte dat de betrokkenheid van vrijwilligers enorm waardevol is, maar dat zij het risico lopen te veel op te gaan in de situatie van de mensen die zij ondersteunen. Om hun grenzen te bewaken is een professional nodig.

Coalitie Erbij is in 2008 opgericht als samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties om eenzaamheid te bestrijden. Acties en activiteiten van de coalitie zijn gericht op ontmoeting, netwerkversterking en persoonlijke hulp. Naast één-op-één contacten zoals het maatjesproject Humanitas Tandem, zijn er uitjes en vakanties, matchingswebsites, cursussen en trainingen en (anonieme) hulplijnen. Mensen kunnen ook zelf vrijwilligerswerk doen om hun gevoel van eenzaamheid aan te pakken. Vrijwilligersorganisatie Humanitas is één van de leden van Coalitie Erbij en helpt mensen op eigen kracht hun situatie te veranderen.

Download de lezing van Anja Machielse op de site van Coalitie Erbij.

Om eenzaamheid tegen te gaan krijgen Bitse huisartsen de mogelijkheid om sociale activiteiten, zoals dansles of een kookclub, voor te schrijven. Ook zullen postbodes worden ingezet om tijdens hun rondes een oogje te houden op eenzame mensen en ouderen. Een en ander maakt deel uit van een groot plan tegen eenzaamheid dat vóór 2023 moet ingaan en waar 1,8 miljoen pond voor wordt uitgetrokken. Volgens de Britse regering – die sinds januari een minister voor eenzaamheid kent – hebben zon tweehonderdduizend oudere mensen langer dan een maand geen enkel gesprek met een vriend of familielid.