Draai niet om de dood heen

Gelezen

‘Men doet in interviews nogal romantisch over de blessuretijd, zoals mijn man Meno zijn leven na de diagnose noemde. Die romantiek – waarin de patiënt nog prachtige reizen maakt, geniet van zijn familie en vrienden en omringd door geliefden bij kaarslicht sterft – past in het moderne idee dat het leven maakbaar is, ook het ziekteverloop en het sterfbed. Dat is het niet. Soms is de patiënt gewoon te ziek of te moe om nog één keer aan het strand te eten of nog één keer te vissen of naar een wedstrijd te gaan.’

Passage uit ‘Draai niet om de dood heen’ van Frederiek Weeda. Daarin beschrijft zij haar ervaringen sinds haar man uit het ziekenhuis werd ontslagen om thuis te overlijden. Toen hij eenmaal thuis was, realiseerde ze zich dat ze helemaal geen tips had gekregen voor het leven met een stervende echtgenoot. Die heeft ze daarom zelf opgesteld. Het is een boek voor lotgenoten, maar zorgprofessionals kunnen er zeker hun voordeel mee doen.

B.U.

Frederiek Weeda, Draai niet om de dood heen, Uitg. Nieuwezijds, € 9,95.