Zorgverleners tegen plan sterfhulp bij ‘voltooid leven’

laar
Marjan van de Laar

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) kant zich tegen het kabinetsplan om stervenshulp bij ‘voltooid leven’ wettelijk te regelen. De grootste beroepsvereniging van psychologen vreest negatieve stereotypering van de ouderdom.

In hun Kamerbrief over ‘voltooid leven’ schrijven de ministers Schipppers (Volksgezondheid) en Van der Steur (Justitie) dat er voor hulpverleners zoals psychologen een rol is weggelegd bij het beoordelen van doodswensen. ‘Het begint al bij de terminologie’, zegt Marjan van de Laar, voorzitter van de afdeling ouderenpsychologie van het NIP, in dagblad Trouw. ‘Laten we het noemen wat het is: suïcidaliteit. Daar is voor ons wel een rol weggelegd, maar niet als beoordelaar. Als je beoordeelt, kun je geen behandelaar meer zijn. Wij willen deze ouderen juist helpen.’

trouw-psychologen-voltooidEerder reageerde Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, ook al kritisch. ‘Hoe kunnen we nu criteria opstellen van het voltooide leven als het al nauwelijks lukt voor goede kwaliteit van zorg?’, zei ze in Nieuwsuur. En Damiaan Denys, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) noemde, eveneens in Trouw, het kabinetsplan een ‘ongepast uitvloeisel van onze individualistische, pragmatische, op productiviteit gerichte samenleving’.

Het interview met Van de Laar verscheen in Trouw van 12 november jl. en is terug te lezen via de site van het NIP.