Wat vindt u van HOLOS?

Wij zijn erg benieuwd te horen wat u als zorgprofessional van ons bulletin vindt. Heeft u wat aan de geboden informatie? En hoe zouden we HOLOS kunnen verbeteren? Graag zien we uw commentaar tegemoet. Hieronder kunt u reageren.


14 reacties op “Wat vindt u van HOLOS?

  1. Goede relevante verzameling van kennis en meningen over de ouderenzorg. Fijn dat het zo bij elkaar is gezet. Ik zal er vaker op teruglezen, en zo mogelijk aan bijdragen.
    Fijn dat de artikelen onderaan kunnen worden doorgeklikt.

  2. In deze editie, inspirerende en bruikbare informatie en inzicht in de laatste ontwikkelingen rond integrale aanpak wijkgericht werken en kwetsbare ouderen: het onderzoekrapport “toolbox even-buurten”Rotterdam, heb ik met collega’s gedeeld en goede reacties daarover ontvangen. Wij gaan aan de slag zowel in de wijk dat met ons onderwijs! Ook veel anderen interessante artikelen over deze doelgroep! Goed gedaan!

  3. Dag allen,
    Ik las het blad, en het mooie artikel afgelopen zaterdag in de trouw, met de boodschap: ga het gesprek aan, zowel als huisarts, maar vooral ook als patient.
    Over dit onderwerp heb ik, samen met enkele huisartsen en patienten in amsterdam een korte film gemaakt, die enthousiast wordt ontvangen.
    U kunt de trailer zien op onze website: http://www.1stelijnamsterdam.nl.
    De film kijken in uw groep, met uw patienten, op de opleiding? Kan ook, we willen graag dat u hem via het formulier op de website aanvraagt, dan volgen we enigszins waar de film heengaat….

  4. Wat een goed initiatief ! Het heeft iets van ‘de correspondent’. Heel handig alles zó bijeen om te raadplegen. Mooie lay-out nodigt uit om door te klikken. Misschien tzt ook interactief?

  5. Voor het eerst verneem ik via Agora over het bestaan van Holos.
    Als actieve oudere met een verpleegkundige basis en met een netwerk op het terrein van de ‘eindigheid’ in velerlei vorm, beveel ik aan om met deze ambitie de verpleegkundige beroepsgroep ( V&VN) zo gauw mogelijk te betrekken.
    Holos vereist dit , om deze naam recht te doen!
    Het lijkt me een heel goede informatiebron om naar elkaar toe te groeien, voor alle beroepsgroepen.

    Succes met de ontwikkeling van uw blad!

  6. Ik ben werkzaam als klinisch geriater en consulent palliatieve zorg, ik kan uw initiatief rond deze buitengewoon boeiende en vaak moeilijke problematiek van harte ondersteunen. Voor een breder draagvlak lijkt me dat u ook steun zou kunnen zoeken binnen de Netwerken palliatieve zorg en geriatrie en de beroepsverenigingen van klinisch Geriaters en specialist ouderengeneeskunde. Tot op heden heb ik over Holos geen enkele informatie ontvangen en net als anderen dit vandaag in de krant gelezen.

  7. Site ziet er mooi uit met boeiende artikelen. Nu is mijn spontaan sitebezoek meestal niet zo groot. Is er ook een nieuws-alert service of iets degelijks?

  8. Beste redactie,
    Gefeliciteerd. Een mooi initiatief. Ik zal met plezier het volgende nummer bekijken.Ik zal mijn collega’s op de hoogte brengen.

  9. Aardige artikelen, maar helaas onvoldoende om er mee aan de slag te kunnen.
    De EasyCare TOS klinkt goed, maar ik kan dit niet toepassen, een linkje naar de werkwijze zou echt iets toevoegen

  10. Mooi initiatief, interessante bijdragen.
    Ik mis een commentaarfunctie per artikel, om inhoudelijk informatie toe te voegen of ervaringen te delen.
    Ik vind de Easycare TOS geweldig klinken, lekker kort en duidelijk kwetsbaarheid opsporen vanuit enkele medische feiten en vooral de ervaringskennis van de huisarts, veel beter dan al die screeningstoestanden.
    En dan vervolgens pro-actieve actie om advanced care en andere psychosociale preventie in te kunnen zetten. Zo kan in vroege stadia bij dementie ontzettend veel leed voorkomen worden door enkele gesprekken (kost meer dan 20 min per keer).
    De basisGGZ of de Praktijkondersteuner, casemanager of de consulterend specialist ouderengeneeskunde kan hierin een geweldige aanvullende en ondersteunende rol hebben.

  11. geachte redactie,

    mooi initiatief, dit nieuwe digitale tijdschrift. Vanuit mijn functie in de ouderenzorg bij met name mensen met dementie en hun naasten, ben ik erg geïnteresseerd in vroegtijdige zorgplanning, bij voorkeur als de persoon met dementie hier nog over in gesprek kan gaan. Dit laatste is lang niet altijd mogelijk, of wordt als niet mogelijk of wenselijk gezien, bijvoorbeeld door familie of professionals. Ik hoop om via Holos te lezen over goede voorbeelden waarin dit wel is gelukt. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer gesprekken wel gevoerd worden, hoe moeilijk ook, dit uiteindelijk zal bijdrage aan een betere kwaliteit van leven voor de mensen met dementie en zal helpen bij het aanvaarden van de vele verliezen die de naasten meemaken.

  12. Geachte redactie,
    HOLOS, inderdaad een wat zweverige term, is mooi gekozen om de complexe ouderenzorg gezamenlijk aan te pakken. Wel lijkt het me goed om naast de medische, andere zorgprofessionals en mantelzorgers een podium te bieden om hun steentje aan HOLOS bij te dragen; iets wat mooi gesymboliseerd is door de Jaap Schuurmans stenen beeltenissen in de bovenbalk van de site.

  13. Geachte redactie,
    Ik werd door uw artikel in het NRC opmerkzaam gemaakt op het bestaan van Holos.
    De formulering in het artikel over de oudere patient, diens wensen en uw pleidooi voor ‘advance care planning’ is mij als (palliatief) specialist ouderengeneeskunde uit het hart gegrepen. Het overleggen, nagaan en steeds opnieuw afwegen tussen wat gewenst en haalbaar is, pragmatisch, functioneel en vooral kijkend naar de kwaliteit van leven is de kernactiviteit van de specialist ouderengeneeskunde (die ook steeds meer in de eerste lijn samenwerkt met de huisarts). Bent u bekend met mijn discipline?
    Ik denk dat het via Holos bevorderen van bekendheid van artikelen en wetenschappelijke onderbouwing voor activiteiten een prima initiatief is en zal e.e.a. met belangstelling volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.